Öppen träffpunkt på Polhemsgatan 34 på Kungsholmen varje vecka för dig som har förlorat en närstående i självmord.
Jämna veckor träffas vi på torsdagar.
Udda veckor träffas …
Unga Vuxna träffas torsdagar jämna veckor kl. 18.00. Alla som är mellan 18 och 35 år och som mist någon genom suicid är varmt välkomna. …
SPES Stockholms lokalavdelning i Norrtälje ordnar samtalsträffar för efterlevande.
Samtalsträffar för efterlevande i Norrtälje
Vårterminen 2022:
7/6
Tid: 18.00-20.00
Vi träffas i SENSUS lokal ovanpå ICA-Kryddan. Adressen är Billborgsgatan …
Seminarium – stöd till efterlevande efter suicid. Den 8 september 2022.
Det här seminariet vänder sig till alla som vill veta mer om suicidprevention, och specifikt …
Att må dåligt ses ofta som en naturlig del av åldrandet. Men så ska det inte behöva vara. Du har rätt till livets glada dagar …
Varje år dör mer än 700 000 personer i världen i suicid, varav ungefär 1 500 i Sverige, inräknat både säkra och s.k. osäkra suicid. …
Att obetalda skulder kan öka risken för självmord är känt sedan tidigare. Nu visar forskning att risken minskar när skulderna betalats.
Tidigare forskning visar att självmord kan …
En webbaserad utbildning som ger ökad kunskap för att minska antal självmord och självmordsförsök
För att förebygga suicid, och därmed rädda liv, behöver fler uppmärksamma, reagera …
Schizofreni, utmattningssyndrom eller depression. Idag bygger alla psykiatriska diagnoser på bedömning av patientens beteende. Objektiva test skulle underlätta – och minska stigmat kring psykisk ohälsa, …
För att samhället ska bli bättre på att förebygga att människor tar sina liv har behovet av fler och större utredningar av de självmord som …
Under de senaste dagarna har Ekot granskat hur vården brister i bedömningarna av självmordsrisk bland unga till exempel.
Även Riksrevisionen har kritiserat Sveriges förebyggande arbete kring …
Regeringen har inte tagit tillräckligt många initiativ för att förebygga självmord, menar Riksrevisionen.Deras rapport, som är mycket kritisk till flera regeringars arbete med att förebygga …
Bristfälliga bedömningar av unga som är självmordsbenägna
När barn och unga tar sina liv har det ofta gjorts bristfälliga bedömningar av risken att de ska begå …
18-årige Manfred tog sitt liv – BUP i Uppsala kritiseras av IVO
Det är först efter att föräldrar anmält vården på BUP som brister upptäcks, visar …
SR Ekots granskning visar att i flera fall då barn och unga begått självmord de senaste åren är det först efter att föräldrarna anmält vården …
För femton år sen miste Anna sin dotter i självmord. Idag lever Anna ett ganska bra liv. Men får njuta av livet när man förlorat …
I flera fall där barn- och unga begått eller försökt begå självmord de senaste åren konstaterar BUP i sina egna utredningar att det funnits problem …
När Hedda är sexton år ställer hon sig på en bro och överväger att hoppa. Hennes mamma Anna, som tagit bilen för att leta efter …
Ny svensk version av WHO:s stödmaterial “Att förebygga självmord: ett stödmaterial för yrkesverksamma inom media”
WHO:s publikation ”Preventing Suicide: A Resource for Media Professionals” från 2017 …
En fråga SPES drivit i kontakter med myndigheter, politiker och andra beslutsfattare under längre tid är behovet av krisstöd för efterlevande efter suicid. Idag bär …
Många män med psykisk ohälsa söker inte vård för sina symtom. Både kunskap om och attityder till psykisk ohälsa spelar roll, liksom männens utbildningsnivå.
Tidigare forskning …
Antidepressiva läkemedel kopplas till lägre risk för självmord bland personer över 75 år på äldreboenden. Samtidigt fördubblas risken om läkemedel ges mot sömnproblem, visar en …
Varje dag dör fyra människor i Sverige i självmord. Bättre strategier för bedömning av suicidrisk, ökad kunskap inom primärvården och större fokus på dem som …
Inbjudan till digitala samtalsträffar för män våren 2022.
Under våren startar vi upp samtalsträffar för män som förlorat någon närstående genom suicid. Träffarna kommer att ske …
I denna ”populärvetenskapliga” årsrapport gör Patientnämnden en kort sammanfattning av året som gått. Patientnämnden är regionens centrala instans för hantering av patienters synpunkter, upplevelser eller …
De hade levt ett lång liv ihop när cancern plötsligt drabbade Annas man. Det var när sjukdomen oväntat kom tillbaka igen efter en tids uppehåll …
Vad händer med dig efter sorgen? Lyssna på Människor och tro i Sveriges radio P1. I studion finns Anna Nachman, begravningsansvarig på den judiska församlingen i …
Pirjo berättar om sorgen efter sin son. Se kortfilmen från Anhörigprojektet, finansierad med medel från Allmänna arvsfonden.
Hör Leif berätta i filmen som är producerad av Röda Korsets folkhögskola i samverkan med Anhörigas Riksförbund och Nationellt kompetenscentrum anhöriga.
Gruppens träffar har börjat och vi tar inte in några fler deltagare i gruppen nu. Vi önskar våra deltagare varmt välkomna till vårens träffar!
Stöd vårt arbete genom ett medlemskap! Vi ger stöd till efterlevande och arbetar för att förebygga att fler drabbas imorgon.
Medlemsavgiften gäller för kalenderår och som …
Riksförbundet SPES erbjuder medmänskligt stöd i olika former för efterlevande vid suicid. Både i fysiska samtalsgrupper, via vår stödlinje och man kan också komma i …
Går det att ha ett bra liv där det finns plats för en stor sorg? I senaste avsnittet av podden ”Inte bara en siffra” möter …
SPES Stockholmskrets har en grupp på Facebook för oss som bor i Stockholm och som mist någon nära genom suicid. Vi hoppas att gruppen kan …
Folkhälsomyndighetens rapport presenterar resultatet av en befolkningsundersökning om kunskaper och attityder till psykisk ohälsa och suicid. Undersökningen visar att det finns stora skillnader i attityder, …
Personcentrerad vård en praktisk omöjlighet i avsaknaden av brett utbud av behandlingsalternativ och verklig valfrihet.
Psykisk ohälsa är en av vår samtid största folkhälsoproblem. Den är …
Suicidalitet ur ett olycksfallsperspektiv undersökt i studie.
SPIVs ordförande Anna Maria Nilsson är huvudförfattare till forskningsartikeln ”Application of an accident approach to the study of acute suicidal …
Antalet självmordsförsök och andra akuta fall av psykisk ohälsa som polisen måste rycka ut på har ökat med över 50 procent de senaste åren. Vanligtvis …
Att insjukna i depression eller ångestsyndrom i ung ålder kan göra det svårare att etablera sig på arbetsmarknaden och många kan behöva sjukpenning eller ekonomiskt …
Jul- och nyårshelgen är ofta tuff för den som mår psykiskt dåligt och framförallt på nyårsdagen ökar antalet självmord. Men stödet för någon som förlorat …
”Sorgen efter den som inte orkade leva” är ett närståendehäfte till den som mist en person i självmord. Sorgen efter självmord är ofta mer komplicerad …
Fråga doktorn – temaprogram om sorg och tröst. Vad händer i kroppen då vi sörjer? Hur ska vi klara av livets sorgeperioder? Hur kan vi trösta …
Varje år i Sverige dör i genomsnitt 22 barn under 18 år i suicid. Det visar en forskningsstudie som undersökt alla fall de senaste 19 …
The Hope Project – ett projekt om män, psykisk ohälsa och hopp. Självmord är den vanligaste dödsorsaken för män mellan 15-45 år och 46% av alla …
Det har funnits en oro för att fler ska ta sitt liv som en konsekvens av pandemin. Men enligt den preliminära statistiken från Socialstyrelsen sjönk …
Personer som inte kan betala sina skulder löper mer än dubbelt så stor risk att begå självmord. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på …
Trots restriktioner, hemmaarbete och färre sociala kontakter tycks folkhälsan inte ha påverkats i någon större omfattning när det handlar om psykisk hälsa och suicid. Det …
Riksrevisionen har under de senaste åren genomfört en granskning av statens suicidpreventiva arbete och påtalar i sin rapport flertalet brister.
Dels påtalas frånvaron av konkreta mätbara mål för det …
Martin Hultén, chefläkare inom psykiatri i Region Skåne och ordförande i Svenska psykiatriska föreningen, menar att psykiatrin behöver vara redo att spänna musklerna när pandemin …
Kommunerna i Stockholms län och regionen avsätter under 2021 medel till en länsgemensam satsning på suicidprevention som består av kostnadsfritt stöd till kommuner i planering …
1441 personer tog sina liv i Sverige 2020. Det är en minskning med ungefär 10 % mot 2019 då antalet var 1588. Det är en …
Personligt ombud är en framgångsrik stödfunktion inom socialtjänsten som når ut till de allra mest utsatta i samhället. Staten behöver höja anslaget så att personliga …
Den ideella verksamheten Unga Lukas nya projekt, Orc Therapy ger stöd till unga gamers. Läs artikeln i Mitt i Järfälla, sid 32.
Att MSB vill ändra räddningstjänstens uppdrag och utesluta uppgiften att förebygga självmord och självmordsförsök är mycket illavarslande, skriver företrädare från fem organisationer som arbetar för …
Press, brister i skolan och ökade krav pekas ut som förklaringar till att unga mår allt sämre. ”Det är så lätt att misslyckas i dag”, säger …
Behovet att alltid prestera på topp är en stor källa till stress och ohälsa bland svenska ungdomar. Samtidigt saknar ungdomarna strategier för att hantera känslor …
Forskare vid Centrum för psykiatriforskning har i en stor studie utvärderat ett instrument för screening av suicidrisk. Forskarna fann en association mellan hur deltagarna svarat …
NSPH samlar in erfarenheter av brukarstyrd inläggning.Brukarstyrd inläggning, frikort, egeninläggning, eller självvald inläggning. Beroende på vilken region en patient tillhör används olika namn på den …
För femte året i rad publicerar Folkhälsomyndigheten en sammanfattande lägesbild av utvecklingen inom området psykisk hälsa och suicidprevention.
Rapporten ger en övergripande beskrivning av nuläget inom …
Den årliga uppföljningen av folkhälsan visar att hälsan skiljer sig åt mellan grupper och att den inte förbättras för alla. Dödligheten i flera kroniska sjukdomar …
Var femte stockholmare uppger att de har psykisk ohälsa, och förekomsten är högst i områden där välfärden är lägst. Samtidigt görs färre vårdbesök för psykisk …
Att vara förälder till ett vuxet barn med ett narkotikamissbruk väcker ofta känslor som oro, skuld, skam och hjälplöshet. Men sekretess gör det svårt för …
Stör Döden lanserar ett nytt utbildningsmaterial om psykisk ohälsa och självmord för dig som är lärare.
Antalet självmord minskar bland vuxna, men ökar hos unga. Många …
Det är nu straffbart att uppmana eller på något annat liknande sätt påverka en person till att ta sitt liv. Sådana uppmaningar sker exempelvis via …
Läkarna behöver involveras mer i avdelningarnas vardag, framförs i en debattartikel i Läkartidningen. Förändringen av psykiatrin under 70-, 80- och 90-talen syftade till att lägga …
Möter du barn och unga i ditt arbete? Då får du gärna berätta att Bris telefon och chatt nu har öppet dygnet runt. Många barn …
Barn och unga vuxna med autism får inte det stöd av samhället som de har rätt till, varken i skolan eller senare i livet för …
Varje år tar drygt 320 människor i Stockholmsregionen sitt liv. Suicid är ett folkhälsoproblem som medför stort lidande. Inte bara för den som tar sitt …
De viktigaste fynden inom allmän vuxenpsykiatrisk vård.
I 15,5 procent av 4 073 granskade journaler inom allmän vuxenpsykiatrisk vård i 20 regioner identifierades skador. Totalt identifierades …
Förra året hämtade närmare 1 070 000 människor ut antidepressiva läkemedel i Sverige, visar färska siffror från Socialstyrelsen.
Andelen som hämtar ut antidepressiva har ökat under …
Markant stora ökningar av samtal från barn om ångest, nedstämdhet, familjekonflikter samt fysiskt och psykiskt våld. Att pandemin påverkat många barns tillvaro är tydligt i …
Räddningstjänstens arbete med suicidprevention kan vara livsavgörande. I Jönköping har räddningstjänsten ett breddat uppdrag att samordna det förebyggande arbetet före, under och efter akuta larm …
Strategi för suicidprevention Region Stockholm 2020
Regeringen föreslår att det ska bli straffbart att förmå en annan person att begå självmord. Läs vidare…
Lyssna på Umo-podden, om när en vän tagit sitt liv.
För två år sen tog Tove och Gunnars vän Manfred sitt liv.
– Jag satt och …
SPES Stockholms ordförande Pirjo Stråte förlorade både sin son och sin man i självmord. Sedan många år leder hon samtalsgrupper i SPES för andra som …
Nu har alla kommunerna i länet antagit den reviderade överenskommelsen gällande socialtjänstens ansvar för personer i hemlöshet. Den nya överenskommelsen gäller från och med den …
Risken för självmord ökar kraftigt i akuta livskriser, till exempel en vräkning. Många har kontakt med vården innan de tar sitt liv, men i mer …
Rapportering i media om en känd persons självmord, eller om det tillvägagångssätt som användes, kan leda till en ökning av självmord i befolkningen. Det visar …
Har du synpunkter på vården? – Var med och förbättra!
Du kan alltid höra av dig till patientnämnden om du har synpunkter eller klagomål på vård …
Trots en lång ekonomisk tillväxt har risken för fattigdom ökat och stödet till personer med funktionsnedsättning försämrats. När samhällsbygget efter coronapandemin nu planeras är det …
Den här rapporten redovisar resultaten av en delstudie baserad på en retrospektiv granskning av sjukvårdsjournaler och lex Maria-anmälningar av suicid bland unga och vuxna i …
Rapporten ger en kortfattad lägesbeskrivning av utvecklingen inom området psykisk hälsa och suicidprevention under 2019. Fokus i rapporten ligger på det arbete som har bedrivits …
Intervju med SPES Stockholms ordförande Pirjo Stråte i P4 Stockholm på suicidpreventiva dagen. Intervjun börjar 1 timme och 17 minuter in i programmet. Morgon i …
Det finns risk att den pågående pandemin leder till att fler människor tar sitt liv. Det behövs större, samhällsövergripande reformer samt en stark nationell styrning och …
Staketet som ska förhindra suicidförsök från Västerbron i Stockholm förstör utsikten och borde rivas. Det uttrycker författaren och kolumnisten Lena Andersson i en uppmärksammad ledare …
Andelen barn och unga vuxna som fått vård eller behandling för något psykiatriskt tillstånd fördubblades åren 2006–2018. Det enligt en ny uppföljning från Socialstyrelsen. Långvariga …
Svenska suicidpreventiva organisationer går på knäna till följd av coronapandemin. Beskedet om att isoleringen måste fortsätta även i höst, samtidigt som den ekonomiska oron växer, …
Under år 2019 tog 1588 personer sitt liv i Sverige. Av dessa var 1078 män och 510 kvinnor. Detta är en ökning med fjorton personer …
Coronapandemin får många att känna sig oroliga och ensamma. De senaste månaderna har samtalen till självmordslinjen mer än fördubblats jämfört med samma period förra året. …
I Stockholmsregionen dör nästan en person varje dag till följd av suicid. Region Stockholm har sedan 2006 en nollvision för suicid. Ingen människa ska behöva …
Ärenden rörande psykiatrisk vård kommer på tredje plats. Den tredje största vårdtypen, sett till antalet ärenden, gäller den psykiatriska vården. Sammanlagt 998 ärenden registrerades, vilket …
Handlingsplan för suicidprevention Socialtjänsten, Stockholms stad. Utgiven november 2019.
Handlingsplan suicidprevention
I en ny studie har forskare vid Hälsohögskolan, Jönköping University och Lunds universitet undersökt alla suicidfall som anmäldes enligt Lex Maria till Inspektionen för vård …
Skapa en egen insamling och hjälp oss att minska självmorden.
SPES är den enda organisation som arbetar rikstäckande både med att minska antalet självmord och erbjuda …
Stör döden – ett samtal kan rädda liv
Varje år tar fler än 1 000 pojkar och män i Sverige sina liv. Stör döden är en …