Välgörenhetsutställning

Galleri Grip i Stockholm anordnade i november en välgörenhetsutställning där överskottet gick till Spes och Suicide Zero.

Utställningen var välbesökt och vi på Spes vill framföra vårt varma tack till Nina Frodin och Galleri Grip.

Siv och Minna från Spes Stockholm


Intervju med gallerist Nina Frodin inför utställningen

Nina Frodin

Vi ställde några frågor till initiativtagare Nina Frodin på Galleri Grip.

Vad är bakgrunden till att ni väljer att anordna en välgörenhetsutställning till förmån för suicidprevention?

”Efter att själv ha drabbats av en närståendes suicid kände jag att jag måste göra något. Att någon begår suicid i ens närhet är något många varit med om. Jag mötte det för första gången i gymnasiet då en kille i skolan tog sitt liv. Jag kände inte honom men jag tänkte mycket på hur hans familj måste ha känt det.

Efter att jag fått barn så blir jag orolig när jag hör om hur dåligt många barn mår. Tänk om någon jag älskar inte orkar stanna kvar längre? 

Facebook är bra på att påminna en om att man kan starta en insamling i samband med ens födelsedag och då har jag tidigare bland annat valt organisationer som stöttar vid suicidrelaterade frågor.

För lite mer än ett år sedan hade jag en nära vän, nästan som en syster, som inte orkade vara kvar här med oss längre. Hon avslutade sitt liv.

Efter det kände jag att jag ville göra ännu lite mer. Jag har ett galleri och jag är villig att lägga lite av min tid på något som är viktigt för mig så jag kom på att göra en välgörenhetsutställning till förmån för suicidprevention.

Förra året var det första gången och det var väldigt fin sammanslutning av konstnärer och köpare som ville bidra.

T.ex fick vi verk som donerats av en tågförare, som i sitt arbete mött kollegor som varit med när någon begått suicid. 

Av de verk som inte såldes återgick några till konstnärerna och några donerades till Spes Stockholm att smycka sina lokaler med, sälja vidare eller ge till någon/några av sina fantastiska volontärer.

Vad är er förhoppning med dagen och utställningen?

-Vi hoppas på många besökare och många köpare. Vi kommer försöka hålla lite lägre priser, så att så många som möjligt kan ha råd att bidra.”