Stöd till sörjande måste stärkas

När människor drabbas av sorg förändras livet fullkomligt och vi fungerar inte som vanligt. Då ska samhället gripa in och hjälpa till. Men ofta får sorgedrabbade problem i kontakt med läkare, andra behandlare och Försäkringskassan och ofta grundar sig konflikterna i en okunskap om hur sorg yttrar sig. Detta kan förändras med relativt enkla medel, skriver fyra företrädare för organisationer som arbetar med sorg.

Kunskapen om hur sorg yttrar sig behöver öka. När det allra värsta händer – en nära anhörig mister livet i förtid. Det kan vara en olycka, en svår sjukdom eller ett våldsbrott. Då stannar allt och det fortsatta livet blir inte alls såsom vi tänkt.

Den naturliga reaktionen vid en sådan förlust är att vi drabbas av sorg. Denna sorg yttrar sig på olika vis för olika individer. Gemensamt är emellertid att vi under en tid inte alls fungerar som tidigare. Sociala relationer, arbete eller andra slags åtaganden blir omöjliga. Även vardagsrutiner som att handla mat eller städa kan bli övermäktigt. Vi mår så dåligt att det helt enkelt inte går.

Läs debattartikeln i Göteborgs-Posten 240522, där Leif Svanlund från Spes är en av artikelförfattarna tillsammans med andra efterlevandeorganisationer inom paraplyorganisationen SAMS.